ВНИМАНИЕ!!! ДЕЖУРЕН ТЕЛЕФОН ЗА СИГНАЛИ: 0876 020 112. НА ТОЗИ ТЕЛЕФОН СОБСТВЕНИЦИТЕ/ПОЛЗВАТЕЛИТЕ НА ОБЕКТИ ПО ЧЛ. 206 ОТ ЗГ МОГАТ ДА УВЕДОМЯВАТ РДГ СОФИЯ, КОГАТО СИСТЕМАТА ИМ ЗА ПОСТОЯННО ВИДЕОНАБЛЮДЕНИЕ ПРЕКЪСНЕ И В ПОСЛЕДСТВИЕ ЗАПОЧНЕ РАБОТА.

НачалоНовини 2020/01Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

16.01.2020 - Само с общи действия на държавни органи, организирани ловци и стопанисващите дивеча ще се постигне устойчиво стопанисване и увеличаване на дивечовите запаси

На работна среща в гр. Ракитово, инициирана от изпълнителния директор на ИАГ инж. Мирослав Маринов бяха обсъдени проблеми, свързани с ловностопанската дейност в Пазарджишкия регион. Разпространението на болестта Африканска чума по свинете, мерките и действията, които се предприемат; спазването на законовите изисквания при групов и индивидуален лов, инструкциите за безопасност, както и на мерките за биосигурност; уловът с капани и нерегламентираното транспортиране на уловените в тях диви свине; отстрелът в оградите в базите за интензивно стопанисване на дивеча, бяха част от дискутираните въпроси. 

В срещата взеха участие директорите на РДГ – Пазарджик, на държавни горски стопанства Пазарджик и Ракитово, д-р Атанас Бютюнев от ОД на БАБХ Пазарджик, инж. Васил Василев – председател на НЛРС-СЛРБ, г-н Евгени Абаджиев – председател на Сдружение ЛРД „Сокол – 1893“, г-н Венко Бозев – председател на ЛРС – Велинград,  експерти от ИАГ, ЮЦДП, РДГ, председатели на ловни сдружения и дружинки в региона, г-н Найден Петров – представител на „Интер Експо България“ ЕООД, концесионер на ловен участък. 

Ползотворната среща убеди присъстващите, че съвместната дейност и конструктивния диалог между концесионери и ловни сдружения, работата заедно с експертите от регионалните дирекции по горите, горските и ловни стопанства е гаранция за опазването на дивечовите популации в региона и своевременното справяне с предизвикателствата пред ловния бранш. Всички участници се обединиха около заключението, че само заедно, с общи съвместни действия на държавни органи, организирани ловци и стопанисващите дивеча ще се постигне устойчиво стопанисване, запазване и увеличаване на дивечовите запаси.